Twee professionele naaimachines voor Kidima

Onze zaakvoerders Geert en Yola  dromen er al lang van om binnen hun bedrijf een sociaal element uit te werken. “We werken niet alleen voor onszelf, maar ook voor anderen.” Yola Smet.

Op zoek naar een project, niet evident. Je wil ook een beetje voeling hebben. Giften geven is tof, maar als je iets persoonlijker te werk kan gaan is de voldoening nog zo groot.

Het project Kalasi , kruiste onze wegen, en na een gezellige babbel met Bert De Wolf, waren we verkocht. Het aanstekelijke enthousiasme van Bert, is naar ons overgewaaid.

In Kidima Congo, is er een school die ook een snit en naad afdeling wil uitbouwen. In vier van de vijf secundaire scholen kunnen de leerlingen de optie “COUPE ET COUTURE” volgen. Hiervoor zijn voldoende naaimachines nodig. Dat zijn vooral eenvoudige handmatige machines en ook enkele elektrische machines.

Er zijn in de congregatie relatief veel zusters die heel bekwame couturières zijn. Er is dus ook een hele traditie van degelijk onderricht in Snit en Naad. Voor de leerlingen is deze technische opleiding één van de meest nuttige. Kleding is in Congo erg belangrijk. Met deze kennis kunnen ze later geld verdienen. Het grote belang van een degelijke technische naai-opleiding was de ons opgevallen bij het lezen van de jaarlijkse nieuwsbrieven van KALASI. Daarom boden we aan om twee splinternieuwe professionele naaimachines te schenken aan één van de scholen. Eén daarvan is een ‘overlock’, waarmee de school een nieuwe vaardigheid zou kunnen aanleren aan de leerlingen. Het zou een vorm van vervolmaking kunnen worden, die nog in geen enkele andere secundaire school in de streek aangeboden wordt. Met ‘overlock’ kan men immers heel andere naaiopdrachten verrichten, buiten het traditionele naaien van dameskleding.

Morivita MorivitaVlak bij de secundaire school van Kidima is er ook een Hogeschool met onder meer een afdeling Coupe et Couture. Daar wordt er ook met enkele dergelijke machines gewerkt. Op die manier kan de secundaire opleiding een goede voorbereiding geven aan de leerlingen die verder willen studeren. Misschien is dit ook een eerste stap naar de oprichting van een heus naaiatelier, maar daarvoor is de tijd nog niet rijp.

Bij het zien van de foto’s merkten we direct op dat de draden er nog totaal verkeerd in zitten, maar zuster Liliane, een couturière zou enkele weken op cursus komen in ons bedrijf om de machines te leren kennen.

Ondertussen gaan we opzoek , waar we hen nog mee kunnen helpen. We hebben al scharen, meetlatten, stoffen, naalden, reserve materiaal meegestuurd, maar we gaan zeker verder doen. Afhankelijk van hun reactie , zullen zeker nog meer stikmachines volgen. Zo wie zo gaan we voor volwaardig materiaal, ook zij hebben recht op het beste.

 

Je kan het project ook volgen op facebook Kalasi  en de website: http://kalasi.be/

Deel via:

U kunt de inhoud van deze pagina niet kopiëren